Vidvinkel-nyheter til Leica SL

Leica vidvinkler Summicron Elmarit
TO NYE: Leica lanserer vidvinkel-zoom og vidvinkel-objektiv for Leica SL-kameraene. (Pressefoto: Leica.)

Leica kommer nå med en håndsrekning til vidsynte Leica SL-fotografer og lanserer to heftige vidvinkel-objektiver, et objektiv med fast brennvidde og en vidvinkel-zoom.

Det er ikke bare Leica-brukere som kan anvende de nye objektivene. Siden de er basert på L-fatningen, kan de også brukes på kameraer fra Panasonic og Sigma. Den såkalte L-Mount-alliansen består som kjent i utgangspunktet av Leica, Panasonic og Sigma. Andre firmaer tilknyttet L-alliansen er Ernst Leitz Wetzlar GmbH, DJI, Astrodesign, Samyang og Blackmagic Design.

Lysstyrke og zoom

De to nye Leica-objektivene er et forholdsvis lyssterkt 21 mm-vidvinkelobjektiv og en vidvinkelzoom med brennviddeomfang 14-24 mm.

Leica vidvinkler Summicron Elmarit
ANVENDELIG: Super-Vario-Elmarit-SL-objektivet byr på spennende muligheter takket være brennviddeomfanget på 14-24 mm. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Ifølge Leica-tradisjonen er det lysstyrken på de to objektivene som er med på å bestemme hvilke navn objektivene skal få. Dedikerte Leica-kjennere vet hoved-navnet på hvert av objektivene når de får høre hva lysstyrken er. Eller omvendt – når de får høre navnet, vet de også hva lysstyrken er.

Så du kan jo gjette. Det nye zoom-objektivet har samme lysstyrke gjennom hele zoom-omfanget, f/2,8. Mens 21-millimeteren på sin side har lysstyrke f/2.

Trenger du hjelp, kan denne artikkelen være til hjelp:

LES OGSÅ: Vet du hvorfor det heter Summicron?

Hvis du heller vil lese videre, får du svaret her:

14-24 mm vidvinkelzoom

Vidvinkel-zoomen Leica Super-Vario-Elmarit-SL 14-24mm f2.8 ASPH er Leicas første objektiv med brennvidde ned til 14 mm for SL-systemet. Blant aktuelle fotografiske bruksområder nevner Leica arkitektur- og interiør-bilder, reportasje-fotografering, astro-fotografi og landskaps-fotografi.

Den diagonale synsvinkelen er på opptil 114 grader.

Objektivet er bygd opp av 18 linseelementer fordelt på 13 grupper. Tre av linseelementene er asfæriske. På Leica-objektiver indikerer bokstavene ASPH bakerst i produktnavnet asfæriske linseelementer.

Leica vidvinkler Summicron Elmarit
VIDVINKEL-ZOOM: For første gang får Leica SL-brukere anledning til å bruke et objektiv med brennvidde helt ned til 14 mm. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Leica lover skarpe bilder helt ut i kantene på alle brennvidder og blenderåpninger, takket være en kompleks optisk konstruksjon.

Objektivet har en fast metallblender, som sammen med sofistikert coating – ifølge Leica – på glassflatene skal bidra til å forhindre uønsket strølys. Objektivet har en filterholder på siden av bajonettfestet.

Super-Vario-Elmarit-SL-objektivet veier 855 gram. Objektivet har ingen bildestabilisering

21 mm vidvinkel

Vidvinkel-objektivet Leica Super-APO-Summicron-SL 21mm f2 ASPH har en autofokus-løsning som Leica kaller Dual Synchro Drive, forkortet DSD, altså med en dobbelt stegmotor. Løsningen skal gjøre det mulig for autofokusen å flytte seg gjennom hele fokusområdet på om lag 250 millisekunder.

Leica vidvinkler Summicron Elmarit
21 MILLIMETER: Leica Super-APO-Summicron-SL 21mm f2 ASPH er navnet på det nye 21 mm-vidvinkelobjektivet for Leicas SL2-kameraer. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Leica nevner mange av de samme bruksområdene som 14-24 mm-zoomen: Landskaps-fotografi, interiør, reportasje-fotografi og arkitektur – og legger på studio-fotografering.

Tross den ekstreme synsvinkelen deler 21 mm-objektivet både dimensjoner og ikke minst samme E67-filterdiameter med de andre Summicron SL-objektivene med brennvidde på 28, 35, 50, 75 og 90 mm.

Nærmeste fokusavstand er 21 cm. Tross den kraftige vidvinkelen bidrar den høye lysstyrken til at man likevel kan oppnå selektiv bruk av skarphet og uskarphet, påpeker Leica.

Objektivet er bygd opp av 14 linseelementer, hvorav tre har asfærisk overflate. Elementene er inndelt i 11 grupper. Objektivet byr på apokromatisk korreksjon, en egenskap som minsker fargeblødning ganske effektivt.

Leica vidvinkler Summicron Elmarit
STILRENT: Leicas nye 21 mm-vidvinkel roter på ingen måte til den ryddige designen på Leicas SL2-kameraer. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Vekten på objektivet er oppgitt til 789 gram. Heller ikke dette objektivet har noen bildestabilisering

SL-kameraene

SL-systemet består i dag av de to kameraene Leica SL2 og Leica SL2-S. Begge er speilløse fullformat-kameraer med klassisk speilrefleks-design, men med minimalistiske og rene Leica-linjer.

Leica vidvinkler Summicron Elmarit
NESTEN HELT LIKE: Leica SL2 og Leica SL2-S ser til forveksling like ut, men Leica-navnet på toppen i sort røper hvilket kamera som er SL2-S. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

SL2 har en bildebrikke på 47 megapiksler, mens SL2-S har en 24-megapikslers CMOS BSI-sensor. Hybrid-fotografer som også tar opp mye video, påstås å foretrekke kameraet med 24 megapikslers oppløsning. 

Prisene

Leica Super-Vario-Elmarit-SL 14-24mm f2.8 ASPH har fått en pris på 32.000 kroner.

Leica Super-APO-Summicron-SL 21mm f2 ASPH vil på sin side koste 65.000 kroner. Som vi ser så ofte: Lysstyrke koster penger. Det gjør også Leica-navnet.

Distributør Bresson A/S lover at begge objektivene vil være tilgjengelig hos utvalgte forhandlere innen kort tid – jeg refererer her til en formulering i den norske pressemeldingen datert 19. oktober 2023.

Leica vidvinkler Summicron Elmarit
SØLV-NOSTALGI: Leica SL2 kom sommeren 2023 i en sølvfarget utgave, ifølge Kameranytt.no myntet på Leica-nostalgikere. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

For ordens skyld kan det være greit å se objektiv-prisene i sammenheng med prisene på de aktuelle Leica-kamerahusene. Et Leica SL2-kamerahus koster ifølge Bresson A/S 81.400 kroner, mens Leica SL2-S har en pris på 59.700 kroner. Sølv-versjonen av SL2 som kom på markedet sommeren 2023, har en veiledende pris på 91.000 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.