Vidvinkelzoom for Leica SL

Super-Vario-Elmar-SL 16-35/3.5-4.5 ASPH
VIDVINKELZOOM: Leica har lansert en ny vidvinkelzoom for Leica SL med brennviddeomfang 16-35 mm. (Foto: Leica)

Det forholdsvis moderate utvalget med objektiver for Leica SL har nå fått et viktig tilskudd: et 16-35 mm-zoomobjektiv.

Leica SL er Leicas speilløse fullformatkamera, lansert høsten 2015.

Det nye objektivet har er litt kronglete navn: Super-Vario-Elmar-SL 16-35/3.5-4.5 ASPH. Bak navnet skjuler det seg et zoomobjektiv som er anvendelig for mange typer bruk: til fotografering av alt fra landskap og arkitektur til bryllup, arrangementer og konserter – og all annen slags dokumentar- og reportasje-fotografering.

LES OGSÅ: PRØVD: Leica CL – et drømmekamera?

Objektivet skal tåle all slags vær, blant annet takket være objektivbelegget som Leica kaller AquaDura.

Rask autofokus

Leica hevder at objektivet byr på en autofokusløsning som både er rask og svært stillegående. Takket være en rask steppmotor – trinnmotor – og lineær posisjonering av linseelementene der bare ett element beveges under fokusering, har man oppnådd en svært rask autofokus. 

Super-Vario-Elmar-SL 16-35/3.5-4.5 ASPH
ZOOM: Her er Leica SL med det nye 16-35 mm zoomobjektivet. (Foto: Leica)

Objektivet er bygd opp av 18 linseelementer fordelt på 12 grupper. To av linseelementene er asfæriske for korreksjon av monokromatisk aberrasjon. Tre av linseelementene er basert på glass med ujevn partiell spredning som korrigerer for kromatiske avvik.

Tre zoomobjektiver

Det nye objektivet bringer antallet zoomobjektiver for Leica SL opp i tre objektiver. Fra før har vi et standardzoomobjektiv på 24-90 mm og en telezoom på 90-280 mm, og nå altså et vidvinkelzoomobjektiv på 16-35 mm.

LES OGSÅ: Leica er kjerringa mot strømmen

SL-objektivene med fast brennvidde dekker brennviddene 35 mm, 50 mm, 75 mm og 90 mm. Det finnes to 50 mm-objektiver med lysstyrke på henholdsvis f/1,4 og f/2,0.

I tillegg kan Leica SL benytte objektivene i Leica TL-klassen uten adapter. Dette er objektiver myntet på APS-C-kameraer som Leica TL2 og Leica CL, og Leica SL skrur seg automatisk om til APS-C-format når man monterer et TL-objektiv på kameraet. Det er i alt sju TL-objektiver i Leicas objektivutvalg, eller 10 hvis man teller med de tre som er sølvfargede varianter av de sorte objektivene.

Super-Vario-Elmar-SL 16-35/3.5-4.5 ASPH
TREDJE: Leicas nye 16-35 mm-objektiv er det tredje zoomobjektivet for Leica SL. (Foto: Leica)

Leica SL kan også benytte andre Leica-objektiver med overgangsadapter for Leica M- og Leica R-objektivene. Som for eksempel portrettperlen Leica Noctilux-M 75 f/1.25 ASPH til 125.000 kroner.

Ny fastvare

Samtidig med lanseringen av den nye vidvinkelzoomen slipper Leica ny fastvare, versjon 3.2, som skal by på en rekke forbedringer som Leica SL-brukere har på ønskelisten. For eksempel kan joystick-en på baksiden nå deaktiveres hvis man ønsker å sikre seg mot utilsiktet endring av innstillingene når kameraet er i bruk. 

LES OGSÅ: Leica oppdaterer lukkertiden

Kameraet får dessuten en ny strømsparefunksjon, og standard hvitbalanse for dagslys endres fra 6.600 til 6.500 Kelvin-grader. Det skal nå også være lettere å legge inn tekst- og tall-informasjon som for eksempel passord for WiFi-kommunikasjon, og Leica SL blir kompatibelt med Leica SF System Flash og med SF C1 trådløs blitskontroller.

Super-Vario-Elmar-SL 16-35/3.5-4.5 ASPH
STORT: Objektivene til Leica SL og Sonys a7-fullformatkameraer har til felles at mange av dem er forholdsvis store og tunge. Den nye 16-35-millimeteren fra Leica veier 990 gram. (Foto: Leica)

I tillegg inneholder fastevareoppdateringen en del feilrettinger.

Pris og salgsstart

Salgsstart for det nye Leica-objektivet i Norge er mandag 23. april 2018 hos utvalgte forhandlere. Anbefalt utsalgspris er 55.000 kroner inklusive mva.

LES OGSÅ: Blir jeg sensurert på Facebook nå?

Leica SL-kamerahuset koster 59.950 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

2 Responses

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.