Kameranytt.no

Viktig 85-millimeter fra Nikon

Nikkor Z 85mm f/1.8 S
85 MM: Nikon er endelig kommet medet 85 mm-portrettobjektiv i Nikkor Z-serien. (Pressefoto: Nikon)
Nikkor Z 85mm f/1.8 S
85 MM: Nikon er endelig kommet medet 85 mm-portrettobjektiv i Nikkor Z-serien. (Pressefoto: Nikon)

Nikon har lansert et nytt objektiv for sine speilløse Nikon Z-kameraer, et portrettobjektiv med brennvidde på 85 mm. Objektivet fyller trolig en viktig plass i den fortsatt ganske lille familien av Nikkor Z-objektiver.

[toc] Nikkor Z 85mm f/1.8 S er det sjuende objektivet i Nikkor Z-serien, når vi også regner med det ekstremt lyssterke 58 mm Noct-objektivet, som stadig ligger på Nikons nettsider med en «kommer snart»-etikett ved siden av seg. Det er et objektiv Nikon har snakket varmt om helt siden lanseringen av de speilløse fullformat-kameraene Nikon Z6 og Z7 høsten 2018.

Lanseringen av det nye 85 mm-objektivet betyr at Nikon-brukere som ønsker seg en basis-serie av forholdsvis lyssterke objektiver for Z-kameraene med fast brennvidde, endelig kan få en komplett og klassisk pakke med normalobjektiv pluss moderat vidvinkel- og tele-brennvidde. I dette tilfelle et 35 mm-objektiv, et 50 mm-objektiv og et 85 mm-objektiv, alle med lysstyrke f/1,8 og alle altså i Nikons S-serie av høykvalitetsoptikk.

Nikkor Z 85mm f/1.8 S
STILLEGÅENDE: Tilnærmet lydløs autofokus er blant egenskapene Nikon promoterer det nye 85 mm-objektivet med. (Pressefoto: Nikon)

For dem som er interessert i en slik objektivsamling, men som kunne tenke seg litt kraftigere vidvinkel, kan det nevnes at Nikons objektiv-veikart også inneholder et 24 mm-objektiv med lysstyrke f/1,8 i løpet av 2019.

Annerledes filosofi

Nikon ser ut til å ha valgt en annerledes filosofi når det gjelder sine objektiver for speilløse fullformat-kameraer enn hva Canon har gjort. Nikon satser åpenbart på objektiver med litt mer moderat lysstyrke, pris og vekt enn hva Canon er kommet med hittil.

Både på 50 mm-nivået og på 85 mm-brennvidden har Canon på sin side lansert lyssterke monstre med imponerende lysstyrke på f/1,2, men til høy pris og til en vekt på 950 gram for 50 mm-objektivet og hele 1.195 gram for portrett-telen på 85 mm. 

Nikons nye 85 mm-objektiv veier til sammenligning bare 470 gram, mens 50 mm-objektivet veier 415 gram.

Bare på 35 mm-brennvidden ligger de to erkerivalene noenlunde på samme nivå. Nikons 35 mm f/1,8-objektiv veier 370 gram, mens Canons sammenlignbare modell, Canon RF 35 mm F1.8 IS STM Macro, er enda lettere, 305 gram. 

Prisene spriker

Prismessig er det også store sprik. Canons lyssterke 50 mm koster rundt 25.000 kroner, mens Canons 85 mm RF-objektiv koster nesten 31.500 kroner, ifølge Prisjakt.no. Begge har altså særdeles høy lysstyrke på f/1,2. Nikons 50 mm Nikkor f/1,8 Z-objektiv koster til sammenligning rundt 4.500 kroner, mens 35 mm-objektivet med f/1,8-lysstyrke kommer på rundt 7.500 kroner, fortsatt ifølge Prisjakt no.

Og det nye 85 mm-objektivet fra Nikon, altså også det med f/1,8-lysstyrke, vil få en veiledende pris på 8.990 kroner når det kommer i salg her til lands utpå høsten, ifølge Nikon.no. Altså godt over 20.000 kroner billigere enn konkurrenten fra Canon.

Nikkor Z 85mm f/1.8 S
MODERAT: Nikon har holdt fast ved en moderat lysstyrke på f/1,8 på det nye 85 mm-objektivet, mens konkurrentene Canon og Sony kan stille med henholdsvis et f/1,2- og et f/1,4-objektiv på denne brennvidden. Det gir en stor prisforskjell i Nikons favør. (Pressefoto: Nikon)

Canons nevnte 35 mm-objektiv til rundt 5.700 kroner er derimot mer på linje med den sammenlignbare slektningen fra Nikon.

Telle på knappene

Jeg antar at mange av dem som nå sitter og teller på knappene om de skal gå over til speilløst, allerede har et kamerasystem som er med på å bestemme valget. Har man fra før en samling av god Nikon- eller Canon-optikk til speilrefleks-kameraer, er det rimelig å ville holde fast ved merkevalget, slik at man kan få utnyttet denne optikken videre.

Nikkor Z 85mm f/1.8 S
DEKSEL: Slik ser objektivdekselet til det nye 85 mm-objektivet fra Nikon ut. (Pressefoto: Nikon)

For dem som kan velge mellom de to merkene uten hensyn til forhistorien, stiller situasjonen seg annerledes. De som velger Canon, kan få seg et speilløst kamerahus – Canon EOS RP – til under 15.000 kroner. De som velger Nikon, må opp mot nærmere 20.000 kroner for det rimeligste speilløse fullformat-kameraet fra Nikon, modell Z6, selv om enkelte forhandlere prøver seg med kraftige priskutt.

Men på optikk-siden er situasjonen omvendt. Et regne-eksempel: La oss – høyst hypotetisk – anta at man ønsker seg tre objektiver med fast brennvidde på henholdsvis 35 mm, 50 mm og 85 mm, vil Nikons objektivpakke koste i underkant av til sammen 21.000 kroner, mens ditto fra Canon vil komme på over 60.000 kroner.

Som sagt er ikke dette bare et hypotetisk regnestykke, men også veldig kunstig. Det som det forteller mest om, er at både Canon og Nikon har langt igjen før de kan slå seg på brystet og hevde at de har et komplett utvalg av speilløse fullformat-løsninger for alle relevante markedssegmenter, inkludert både entusiast- og proff-markedet. Men de to aktørenes veikart for nye objektivlanseringer gjennom 2019 og 2020 viser at situasjonen etter hvert vil utjevne seg.

Mer lys

Uansett så har vi vel nå fått plassert det nye 85 mm-objektivet fra Nikon på kartet. Hva vet vi om egenskapene til et objektiv som ikke er tilgjengelig på markedet ennå?

Nikkor Z 85mm f/1.8 S
SOLBLENDER: Listen over medfølgende tilbehør omfatter også solblender. (Pressefoto: Nikon)

Vel, foreløpig har vi jo bare Nikons ord for det, men som med de andre Nikkor Z-objektivene kan også det nye 85 mm-objektivet skille seg fra forgjengerne myntet på Nikons speilrefleks-kameraer ved at det takket være den nye Z-fatningen kan fange inn mer lys over hele bildet, med mindre lysavfall og mindre tapt skarphet i hjørnene. Det Nikon sikter til her, er den nye Z-fatningen til Nikon som har en indre diameter på hele 55 millimeter, som er 25 prosent mer enn objektivfatningen på Nikons speilreflekskameraer med Nikkor F-objektiver.

Mer lys, stillere og skarpere er slagordene Nikon bruker om S-serien av Nikkor Z-objektiver generelt – og naturligvis også om 85 mm-nykommeren. Det presenteres først og fremst som det ultimate portrettobjektivet, som naturligvis også drar nytte av den automatiske øyefokusen som kom til Nikon Z-kameraene i den siste fastvareoppdateringen.

Naturlig bokeh med vakker bakgrunns-uskarphet, naturlige hudtoner, kant-til-kant-skarphet, kort minstefokus-avstand på 0,8 meter og et omfattende antireflekterende nanokrystallbelegg som reduserer refleksproblemer i motlys er blant de andre egenskapene Nikon legger vekt på i promoteringen av det nye objektivet. Dessuten har objektivet omfattende beskyttelse mot støv og vanndråper.

Prisen

Prisen er allerede nevnt, anbefalt utsalgspris 8.990 kroner. Salgsstart i Norge er satt til 5. september 2019.

Tekniske data

Brennvidde85 mm
Lysstyrkef/1,8
BildeformatFullformat/FX
ObjektivfatningNikon Z-fatning
Konstruksjon12 linseelementer i 8 grupper inkl. to ED-elementer
AntirefleksbehandlingNanokrystallbelegg
Nærgrense0,8 m
Filterstørrelse67 mm
Antall blenderlameller9 (avrundet åpning)
Lengde99 mm
VektCa. 470 gram
Diameter75 mm
MedfølgerFremre og bakre objektivlokk, solblender, objektivveske

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.