Viktig og mindre viktig fra Cupertino

Apple-lanseringer 2023
I FOKUS: Apple Vision Pro-databrillene har fått mest oppmerksomhet etter Apples store forsommer-lansering, men er vel mer for en produktsjanger-lansering å regne enn for en ordinær produkt-lansering. (Pressefoto: Apple.)

KOMMENTAR: Apple Vision Pro, de nye «databrillene», har som ventet fått mest oppmerksomhet etter Apples store lanserings-show nå i juni 2023. Men blant nyhetene i nærmere ett dusin produktsjangre var det nok andre som var viktigere for dagens Apple-brukere.

Apple Vision Pro-brillene fortjener riktignok oppmerksomheten av flere grunner. Produktet er noe som mange har ventet lenge på, i årevis. Og det inneholder åpenbart en god del nyskaping.

Strengt tatt representerer imidlertid ikke Apple Vision Pro en produkt-lansering, men er mer for en teknologi-lansering å regne. Eller en ny produkt-sjanger. Vel å merke en viktig sådan. Ingen tvil om det.

Men du må nok være i overlag tek-nerdete og ha en særdeles velfylt lommebok for å være villig til å betale vel 48.000 kroner – dollarprisen omregnet til NOK pluss norsk mva – eller hva nå den norske prisen blir for Apples AR-hodesett. Hvis produktet kommer til Norge, da. Og selv om Vision Pro er aldri så revolusjonerende. 

Apples personvern-logo
PERSONVERN: Apples personvern-logo er kanskje det viktigste visuelle minnet man kan ta med seg fra Apples store lanserings-show i juni 2023. (Presseillustrasjon: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Personvern og helse

«Kjedelige» saker som sikkerhet, personvern og helse representerer etter min mening noen av de viktigste områdene som juni-lanseringene til Apple omfattet. Det er på slike områder Apple fortsetter å stå fram som en av de store teknologi-aktørene som virkelig tar sikkerhet, personvern og helse på alvor.

Tross sin relativt troverdige, om enn ikke helt plettfrie historie på enkelte av disse områdene, har selv Norge i dag politikere og byråkrater i ledende posisjoner som en del av oss frykter kan innføre ordninger som blir en trussel mot både personvern og ytringsfrihet. Da føles det i hvert fall litt betryggende å ha en teknologigigant som Apple på sin side.

Litt som ventet

En del av de andre produktlanseringene i Apple-hovedkvarteret i Cupertino i California var som ventet. Kraftigere systembrikker, noen forbedrede bærbare og stasjonære PC-er og ikke minst en storfamilie av operativsystem-oppgraderinger. Sistnevnte får vi menige Apple-brukere riktignok ikke gleden av å ta i bruk før til høsten. Hvis vi ikke vil registrere oss som utviklere og dermed beta-testere, da.

Mac Studio
ENDELIG 1: Nå er en ny generasjon Mac Studio her, endelig med M2-prosessorbrikke, enten M2 Max eller M2 Ultra. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Jeg for min del har nok av enheter som jeg må lære meg en del nytt på til høsten. En Mac som får macOS Sonoma, eller macOS 14 om du vil. Flere iPhone-er som får iOS 17. Et par Apple TV 4K-enheter som får tvOS 17. Et par iPad-er som skal oppgraderes med ipadOS 17. Et par Apple Watch-klokker som får watchOS 10.

Oppdateringer som sikkert kommer til å koste litt i form av innsats og tidsbruk for å lære alt det nye. Men som man forhåpentlig vil få stor nytte og glede av senere. Og alt gratis, målt i kroner og øre.

Ikke for alle

Det som er litt skummelt, er at flere av enhetene mine åpenbart nærmer seg sin teknologiske alderdom og er i ferd med å å bli erklært avleggs. Mest bekymret må jeg vel være for min Mac mini, som jeg kjøpte i 2019. Men som formelt regnes som en 2018-modell i Apples produksjonssystem. Og som fortsatt er min hoved-arbeidsmaskin. En ganske kraftig konfigurert Mac mini til 3x startprisen for modelltypen, med gode tilkoblingsmuligheter og som slett ikke føles gammel. Men den står nå på en av de nederste plassene på listen over Mac-er som kan oppgraderes til macOS Sonoma. Og er en av de siste Intel-baserte Mac-ene som kan oppgraderes til macOS 14.

Mac Pro
ENDELIG 2: Mac Pro er siste Mac over fra Intel- til M-plattformen, utrustet med en kraftig M2 Ultra-prosessorbrikke. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Dermed deler den nok snart skjebne med flere eldre MacBook-maskiner jeg har i hyllene og som for lengst har sluttet å la seg oppgradere over et visst – nå utdatert og usikkert – nivå. En av dem er en gammel MacBook Air som er blitt av-macifisert og omgjort til en Linux-PC, men som sjelden blir brukt. Den er vel nærmest for en museumsgjenstand å regne. I hvert fall for meg som ikke er noen stor Linux-supporter, selv om det er moro å eksperimentere litt.

Desto mer inspirerende å se at Apple fortsetter å tilføre MacBook Air-familien nye og stadig bedre maskiner. Nye MacBook Air med 15-tommers skjerm ser veldig attraktiv ut. Selv om den heller ikke blir særlig billig. I hvert fall med oppgraderingene som mange av oss gjerne vil ha.

MacBook Air 15
15 TOMMER: Den superslanke MacBook Air med 15-tommers skjerm, er en elegant nyhet fra Apple. Det gjenstår å se hvor populær den blir. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

For ikke å glemme de nyeste oppgraderingene av Mac Studio og Mac Pro, med sine nye M2 Max- og Ultra-prosessorbrikker. Sistnevnte maskin riktignok med en norsk startpris på 99.990 kroner. Heller ikke det noe forbrukerprodukt. Men egentlig som ventet.

Personvern og sikkerhet

«Apple mener at personvern er en grunnleggende menneskerettighet, og at godt personvern er basert på god sikkerhet», står det å lese i en av de norske pressemeldingene i tilknytning til lanseringene i Cupertino. Det er en omfattende pressemelding som forteller om en lang rekke nyheter og forbedringer av personvern- og sikkerhets-funksjoner i tilknytning til mange Apple-produkter og -tjenester, det meste tilgjengelig i de nye operativsystemene som kommer til høsten.

Privat nettlesing
LÅST: Privat nettlesing låses når enheten ikke er i bruk. Dermed trenger man ikke å huske å lukke faner når man forlater enheten. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Dette omfatter blant annet store forbedringer i Privat nettlesing i nettleseren Safari samt Trygg kommunikasjon, Sikringsmodus og personvern i apper. Blant nye funksjoner på dette feltet finner vi løsninger som Oppfølging, NameDrop og Live Voicemail. 

Privat nettlesing er altså ikke noen nytt hos Apple, men en stor oppdatering sørger nå for at brukerne beskyttes enda bedre mot sporing når de er på nettet. Og også når andre har tilgang til enhetene deres. For eksempel låses Privat nettlesing når enheten ikke er i bruk. Dermed trenger man ikke å huske å lukke faner når man forlater enheten.

I Bilder-programmet sørger en ny velger for at eieren kan dele utvalgte bilder med apper, mens resten av biblioteket forblir privat.

Vanskeligere å spore Apple-brukere

Det blir også vanskeligere å spore Apple-brukere. Hvis man deler lenker med andre i Meldinger og Mail, fjernes automatisk ekstra sporings-informasjon i lenkene, mens lenkene fortsatt fungerer som de skal. Det samme skjer med lenker i Privat nettlesing.

Standby
STANDBY: Den nye StandBy-modusen skal angivelig fungere best når iPhone-en står plassert i en ladeenhet på skrivebordet eller – om du tør – på nattbordet. Da vises for eksempel klokke og kalender. På iPhone 14 Pro og Pro Max – og nyere tilsvarende – vil skjermbildet alltid vises, men på andre må man tappe på skjermen. Om natten dimmes skjermbildet til svakt rødt lys. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Såkalt Trygg kommunikasjon som varsler barn når de mottar eller sender bilder som inneholder nakenhet, funger nå også for videoer. Apple vil dessuten la utviklere integrere Trygg kommunikasjon i appene sine. Funksjonen vil dessuten nå fungere både i AirDrop, Facetime og telefonappen. Videre blir det enklere for voksne å slippe å se bilder eller videoer som inneholder nakenhet i en valgfri funksjon som bruker samme teknologi som Trygg kommunikasjon.

State of Mind
PASSER PÅ: iPhone passer på både kropp og sjel for deg. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

I tillegg blir det nå enklere å dele passord og passnøkler med familiemedlemmer, venner og kolleger gjennom iCloud-nøkkelring. Det betyr at alt er gjennomgående kryptert. Engangskoder som mottas i Mail, fylles nå automatisk ut i Safari.

Apple opererer videre med en forbedret Sikringsmodus for personer som kan være utsatt for spionprogramvare på grunn av hvem de er eller hva de gjør. Sikringsmodus blir også støttet i watchOS.

Trygt hjem med Oppfølging

Oppfølging er navnet på en funksjon som skal gjøre det enkelt å påse at venner og familiemedlemmer kommer seg trygt frem dit de skal. Systemet registrerer uventede hendelser, registrer at brukeren ikke på vei mot den angitte destinasjonen og følger opp med meldingsforspørsler og eventuell varsling av angitte personer, med for eksempel informasjon om siste posisjon, batterinivå på mobilen og så videre. All informasjon sendes kryptert, og hverken Apple eller andre utenforstående har adgang til den.

Apple lanserer nå også andre sikkerhets- og personvernfunksjoner, inkludert spam-beskyttelse.

I det hele tatt er listen over eksisterende, forbedrede og nye sikkerhets- og personvern-funksjoner så omfattende at det er utrolig at noen tør å la være å være Apple-bruker. Vel, jeg innrømmer at den var litt drøy, men likevel…

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.