Vil ha gammeldagse objektiver

Leica Thalia
NI NYE: Leica er på banen med ni nye objektiver myntet på filmproduksjon – med Hollywood-priser. (Foto: Leica)
Leica Thalia
NI NYE: Leica er på banen med ni nye objektiver myntet på filmproduksjon – med Hollywood-priser. (Foto: Leica)

Ikke alle videofotografer ønsker seg sylskarpe objektiver. Tvert imot er det en del som vil ha litt gammelmodig optikk. Leica vil innfri ønsket.

[toc]Leica Thalia er navnet på en ny serie objektiver som Leica nå lanserer, myntet på det profesjonelle filmproduksjonsmarkedet.

Et av de viktigste salgsargumentene er at Leica Thalia-objektivene ikke er sylskarpe. Uttrykket Leica selv bruker om de nye objektivene, er at de ikke er «overly sharp», som vi kanskje kan oversette med at de ikke er overdrevent skarpe?

Litt mykt

Mens vi andre vil ha objektiver som er så skarpe som mulig, er det altså en god del film- og videofotografer som har det med å sette gamle objektiver på sine film- og videokameraer. Selv om de ikke ønsker seg uskarpe opptak, vil de gjerne at det skal være litt mykt, med naturlige hudtoner og god fargegjengivelse.

LES OGSÅ: Nye Leica M10 – ikke for alle

Det er dette ønsket Leica nå ønsker å innfri med Thalia-serien på hele ni objektiver, alle med fast brennvidde.

Analog følelse

Leica hevder at objektivene gir en følelse av at opptakene er gjort med analogt kamera, selv om det er aldri så mye digitalt.

Objektivene har en bildesirkel på 60 mm, som tilsvarer sensoren i videokameraer som Arri Alexa 65, et monster av et videokamera som brukes mest i Hollywood og som koster over 150.000 dollar (nærmere 1,3 millioner kroner) – bare for kamerahuset. (Jeg fant prisen i en artikkel på nettet der tittelen var at her finner du dyrt Hollywood-kamerautstyr som nesten ingen har råd til.) Dette er en type kameraer som gjerne leies inn til filmproduksjoner i stedet for å kjøpes.

Arri Alexa 65
I MÅLGRUPPEN: Arri Alexa 65 er blant videokameraene som de nye Leica-objektivene er myntet på. (Foto: Arri)

Foruten det nevnte Arri-kameraet kan objektivene også brukes med filmbaserte kameraer basert på VistaVision- og Super 35-standardene og med digitale formater, ifølge Leica.

De ni objektivene leveres i følgende brennvidder: 24 mm, 30 mm, 35 mm, 45 mm, 55 mm, 70 mm, 100 mm, 120 mm og 180 mm.

LES OGSÅ: Ikke helt diskret fra Leica

De er bygd på teknologien bak mellomformat-optikken til Leica S-kameraene, men med forbedringer i blenderdesign og antirefleksbelegg samt med forstørret bildesirkel. Leica S-kameraene har en bildesirkel på 54 mm, men her snakker vi altså om 60 mm.

For sin klasse er det lette objektiver, med en vekt på mellom 1,06 og 1,6 kg.

Objektivene er resultat av et samarbeid mellom Leica og firmaet CW Sonderoptic.

Objektivene leveres med PL-objektivfatning. Dette er en objektivfatning som har eksistert siden 1982 og som blir brukt på profesjonelle film- og videokameraer fra nær sagt alle aktørene i denne bransjen, inkludert leverandører som Sony, Canon, Blackmagic og Red. For eksempel kan videokameraene Canon EOS C300 og C500 leveres med PL-fatning på bestilling.

Sirkelrund blender

Leica Thalia-objektivene har en blenderdesign som sørger for at blenderåpningen er sirkelrund ved alle blenderåpninger, noe som skal bidra til en eksepsjonelt god bokeh – behagelige uskarpe bakgrunner der elementer som ikke er i fokus, beholder sin struktur, noe som skal gi en ekstra romfølelse i opptakene.

Leica hevder også at de nye objektivene skiller seg fra vanlige objektiver ved de ikke har flate fokuslag over hele bilderuten, men en liten «kurve» i fokusskiftet som er mer i samsvar med hva det menneskelige øyet opplever enn det man ser i de fleste bilder tatt med moderne optikk.

LES OGSÅ: Futuristiske Leica T blir TL

Foreløpig har ikke Leica kommet ut med noen prisinformasjon om de nye objektivene, men fagbloggere har lagt ut gjettinger på et prissjikt i området fra rundt 17.000 dollar (cirka 145.000 kroner) til 38.000 dollar (cirka 325.000 kroner) – altså igjen utstyr som man helst leier, ikke kjøper.

Objektivene vil bli vist på NAB-messen i Las Vegas for video- og kringkastingsmarkedet i slutten av april. Levering starter til sommeren, men noen av objektivene blir neppe tilgjengelig før mot slutten av året.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.