Kameranytt.no

Vil Nikon krympe Z-konseptet?

Nikon Z
DET NESTE Z-KAMERAET: Vil Nikon fjerne søkeren og krympe Nikon Z-kameraene til et Z3-kamera med APS-C-sensorbrikke? Ja, sier ryktene. (Foto: Toralv Østvang)
Nikon Z
DET NESTE Z-KAMERAET: Vil Nikon fjerne søkeren og krympe Nikon Z-kameraene til et Z3-kamera med APS-C-sensorbrikke? Ja, sier ryktene. (Foto: Toralv Østvang)

RYKTE: Er en Nikon Z3-modell underveis, med bildebrikke i APS-C-størrelse og uten elektronisk søker? Ja, påstår stadig flere kamera-nettsteder. Og de påstår også stadig sterkere at ryktene er troverdige – og kanskje til og med sanne.

[toc] Nikon har bare så vidt begynt oppbyggingen av sin familie av speilløse systemkameraer. Det er snart gått ett år siden Nikon lanserte fullformat-kameraene Nikon Z6 og Z7, som i skrivende stund fortsatt er de to eneste modellene man kan velge blant i denne kamerafamilien.

Rykter og ønsker

Markedet venter derfor i spenning på Nikons neste Z-utspill. Spekulasjonene er mange og rykteflommen stor, men hittil har ryktene gått mest i retning av at Nikon snart vil komme med et mer profesjonelt speilløst fullformat-kamera, kanskje aller helst et kamera som kan konkurrere med for eksempel Sony a9. Altså et lynraskt proffkamera for sports- og nyhetsfotografer med profesjonelle egenskaper som dobbelt minnekortplass og batterigrep for de store fotooppdragene.

Det er noe slikt, en slags speilløs-variant av Nikon D5, som har stått øverst på ryktelisten – eller skal vi kanskje heller si kamera-journalistenes ønskeliste?

Patentsøknad

Men ryktenettstedene har i det siste konsentrert seg mye om en påstand om at Nikon skal ha levert inn en patentsøknad i Japan knyttet til et nytt speilløst kamera som vel å merke ikke har fullformat-bildebrikke, men en mindre bildebrikke i form av en tradisjonell APS-C-bildebrikke.

Nikon vil med andre ord prioritere et nytt speilløst konsument-kamera framfor proffkameraet som «alle» venter på, dersom det er noe i ryktene.

Uten søker

Ikke nok med det. Det nye kameraet, som noen altså har begynt å kalle Nikon Z3, vil heller ikke ha noen elektronisk søker på toppen av kamerahuset. I nettkommentarene er det mange som har uttrykt stor skepsis til ryktene, spesielt på grunn av det siste, om den manglende søkeren.

Nettstedet Fstoppers er imidlertid blant de seriøse nettstedene som ser ut til å ha en viss sans for ryktene og som finner en smule logikk i dem.

For det første spekulerer nettstedet i at kameraet kanskje er mer video-fokusert enn man hadde ventet i tilknytning til Nikons Z-satsing. Kameranytt er enig. Til video, inklusive 4K-video, er en bildesensor-brikke i tilnærmet APS-C-størrelse stor nok. Den er jo i praksis like stor som Super 35-brikkene som sitter i mange profesjonelle videokameraer når kameraet er innstilt til å filme i 16:9-proprosjoner.

Modulær design

For det andre påpeker nettstedet at vi så smått har begynt å se en ny trend som kan forklare at Nikon kanskje har patentsøkt en kameradesign uten søker: modulær kameradesign. Det er bare kort tid siden Sigma viste fram sitt nye Sigma fp-kamera, som nettopp er et slik modulært kamera. Vi kan få flere slike modulære kameraløsninger i tiden som kommer, påpeker Fstoppers, og nevner at kameraet kanskje vil få en sprettopp-søker omtrent som på de nyeste Sony RX100-kameraene eller kommende Canon G5 X, som vi skrev om nylig her på Kameranytt.no.

LES MER: Canon fornyer én-tommes PowerShot

Overgangsmodell

Også nettstedet Techradar ser ut til å ville gi de nye Z3-ryktene en sjanse. Begrunnelsen er at Nikon foreløpig mangler en «overgangsmodell» inn i sin speilløse verden for dem som ikke vil satse på dyre fullformat-kameraer foreløpig, men som vil ha mulighet til enkelt å svitsje senere. Sony har denne muligheten i blant annet sine APS-C-kameraer A5100, 6000 og A6300, der man kan ta med seg optikken videre inn i fullformat-verdenen hvis man senere skulle kjøpe seg et Sony a7-kamera – om enn med nedsatt oppløsning. Canon og Panasonic har lignende «overgangsvinduer», påstår nettstedet.

Uansett er det åpenbart mange som venter på et kamera fra Nikon som skal hete Z3. Et kjapt Google-søk på formuleringen «Nikon Z3», som altså er betegnelsen på et kamera som ikke finnes, ga meg 23,5 millioner treff…

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.