Pentax lanserer nå ny flaggskipsmodell, Pentax K-1 Mark II, og tilbyr seg å oppgradere eksisterende K-1-kameraer til Mark II-nivå.
[toc] De viktigste nyhetene på Mark II-modellen er en støyreduserende prosessor som er plassert mellom bildesensoren og bildeprosessoren, og en videreutvikling av Pixel Shift-teknologien som gjør at man nå kan ta slike fler-eksponeringsbilder også håndholdt, ikke bare på stativ.
I tillegg er autofokusen blitt raskere og følgefokusen bedre enn på forgjengeren Pentax K-1, som ble lansert for to år siden.
Bytte hovedkort
Det er altså eiere av Pentax K-1 som produsenten nå frir til med ombyggingstilbud. I en begrenset periode vil eiere av Pentax K-1 i Europa kunne levere inn kameraet til et av servicesentrene til Pentax-eier Ricoh for å få byttet ut hovedkretskortet. Da vil kameraet få den samme funksjonaliteten som nye Pentax K-1 Mark II.
LES OGSÅ: Mellomklasse-speilrefleks fra Pentax
Pentax-importør Focus Nordic vil tilby oppgradering i perioden 21. mai til 30. september 2018. Prisen vil bli 500 euro inklusive mva., opplyser markedsdirektør Karsten Rath hos Focus Nordic til Kamerablogg.no. Beløpet tilsvarer i overkant av 4.800 kroner.
Solid fullformat
Pentax K-1 Mark II kan – som forgjengeren – beskrives som et solid fullformat-speilreflekskamera. Pentax betegner selv kamerahuset som «uvanlig kompakt», men det er slett ikke noe kompaktkamera. Både vekt og dimensjoner ligger forholdsvis nær et kamera som Nikon D850, litt tyngre og tykkere, men litt lavere og smalere.
Pentax K-1 Mark II veier 1.010 gram inkludert batteri, og dimensjonene er som på forgjengeren, 137 x 110 x 86 mm.
Trofaste Pentax-eiere trekker gjerne fram en svært effektiv værbeskyttelse som noe av det de er mest fornøyd med. Kamerahuset i Pentax K-1 Mark II er solid bygd i blant annet magnesium, og produsenten garanterer svært effektiv værsikring, både mot fuktighet og vann og mot støv.
36 megapiksler
Kjernen i kameraet er en bildebrikke i fullformat (35,9 x 24 mm) med nettooppløsning på 36 megapiksler. Til sammenligning har Nikon D850 en oppløsning på 46 megapiksler, mens Canon EOS 5D Mark IV kan skilte med 30 megapiksler.
Fullformatsensoren er bygd uten lavpassfilter, noe som skal bety et ekstra nivå med skarphet i bildene.
Den nye modellen har fått en ny støyreduksjonsprosessor plassert mellom bildebrikken og bildeprosessoren, som hos Pentax heter Prime og nå er kommet til versjon Prime IV.
Takket være effekten av støyreduksjonsprosessoren skal det nye kameraet håndtere dårlige lysforhold bedre enn forgjengeren, og høyeste ISO-nivå er da også økt fra ISO 204.800 til ISO 819.200.
Det gjenstår naturligvis å se hva slags bildekvalitet man får på høyeste ISO-nivå. For de fleste kameraprodusentene er de høyeste ISO-tallene mer en skrytefunksjon enn noe som brukerne har nytte av, for korn og bildestøy for øvrig har lett for å gjøre bildene ubrukelig til det meste.
LES OGSÅ: Første fullformat fra Pentax
Hos Pentax kommer nå altså den nye støyreduserende spesialprosessoren inn som et nytt og spennende moment som det foreløpig gjenstår å se effekten av.
Pikselflytting
En annen kamerateknologisk nyvinning som det knytter seg spenning til, er det som Pentax kaller Dynamic Pixel Shift Resolution. Dette er en videreutvikling av det som het Pixel Shift Resolution da det ble lansert i K-1-modellen, og som igjen hadde sin forgjenger i Pentax K-3 II fra 2015.
Løsningen går ut på at det blir tatt fire bilder raskt etter hverandre, og mellom hver eksponering blir bildebrikken flyttet bitte litte grann ved hjelp av den innebygde elektroniske bildestabilisatoren, nærmere bestemt en avstand tilsvarende én piksel. Deretter blir de fire opptakene prosessert sammen til ett bilde.
På et digitalkamera er hver piksel på bildebrikken enten rød, grønn eller blå. Opptaket blir optimalt når en bestemt piksel får registrere et fargeelement i motivet som samsvarer med fargen på pikselen. De to pikslene i andre farger må nærmeste gjette seg til fargeverdien basert på fargene som nabopikslene har registrert.
Med pikselskifte får hver enkelt piksel større sjanse til å registrere en farge i sitt eget fargespektrum. Resultatet er – i hvert fall i teorien – at bildet får høyere oppløsning og blir skarpere.
I tester av Pentax K-1 er det påvist at løsningen gir noe av forbedringen som Pentax påstår den skal gjøre, men at den ikke alltid er så godt synlig. Derimot kan støyreduksjonen være betydelig, heter det. Og filstørrelsen blir massiv, het det i en testomtale hos Digitalrev i 02016.
LES OGSÅ: Ny ultravidvinkel-zoom fra Sigma
Videreutviklingen som er skjedd nå med Dynamic Pixel Shift Resolution i nye K-1 Mark II er at løsningen har fått en ny såkalt «smart» modus som gjør at den også kan benyttes under frihåndsopptak, altså uten stativ. Bildebrikken leser av forskjellene mellom hver eksponering i motivets posisjon som forårsakes av bevegelse under håndholdt fotografering og utnytter denne informasjonen til en kombinert fil med ultrafine detaljer, mer fargeinformasjon og mindre bildestøy.
Igjen en ny funksjon som det gjenstår å se hvor godt fungerer.
Bedre autofokus
Pentax K-1 Mark II skal også ha fått forbedret autofokus. 25 av de 33 fokuspunktene er krysspunkter som kan stille skarpt både på horisontale og vertikale elementer i motivet.
Ifølge Pentax fungerer løsningen så bra at man kan ta bilder selv når det er så mørkt at man bare så vidt kan se motivet med det blotte øye. Autofokus fungerer ned ved lysnivåer ned til -3 EV, hevder Pentax.
Forbedrede algoritmer har gjort at Mark II-modellen har fått raskere autofokus og bedre evne til å følge bevegelige motivelementer i kontinuerlig autofokus.
Kameraet har en innebygd fem-akset bildestabilisering som skal være effektiv opptil fem lukkertrinn, ifølge Pentax.
Pentax K-1 Mark II kan ikke ta opp video i 4K, men håndterer video i Full HD på 1.920 x 1.080 piksler med opptil 60 bilderuter i sekundet.
Kameraet har for øvrig doble SD-kortspalter, innebygd GPS og seks LED-lys til å lette betjeningen i mørke.
Blant tilbehøret finner man værsikrede blitser, en trådløs fjernutløser og batterigrepet D-BG6. Batterigrepet er værsikret, har taster for betjening i høydeformat og kan utstyres med ett D-LI90 lithium-ion-batteri eller seks AA-batterier.
Prisen
Pentax K-1 Mark II vil bli introdusert i slutten av mars, melder Focus Nordic. Kamerahuset vil få en veiledende pris på cirka 20.200 kroner inklusive mva.
Ifølge Prisjakt.no er prisen hos enkelte forhandlere allerede begynt å krype så vidt under 20.000 kroners-tallet, selv om kameraet ikke er på lager ennå.
Forgjengeren Pentax K-1 er tilgjengelig fra rundt 18.000 kroner og oppover.
Batterigrepet D-BG6 er det samme som leveres til dagens Pentax K-1-kamera. En titt innom Prisjakt.no viser at det selges til svært sprikende priser. Japan Photo har oppført det med en pris på 1.694 kroner, men hvis du foretrekker å kjøpe det hos Stavanger foto, må du ut med 3.399 kroner, og velger du Fotoimport as, koster batterigrepet hele 3.995 kroner per 3. mars 2018.