X-S20: Fujifilm med video-fokus

Fujifilm X-S20
RETRO: Tross noen små forandringer her og der ser Fujifilm X-S20 i stor grad ut som forgjengeren X-S10. Men det er en god del nytt under skallet. (Pressefoto: Fujifilm.)

Fujifilm har videreutviklet sitt populære X-S10-kamera til X-S20. Videoforbedringer ser ut til å ha stått i høysetet. Men ikke i så stor grad at det er blitt et rendyrket vlogge-kamera.

Fujifilm X-S20 ser fortsatt ut til å være et hendig og kompakt allround-kamera, med foto-egenskaper som definitivt er gode nok også for kravstore foto-entusiaster. Selv de som må ta budsjett-hensyn, finner trolig mye å glede seg over med dette kameraet.

Men man merker fort at video-entusiastene er spesielt tilgodesett med dette kameraet. Det har til og med fått en egen vlog-innstilling på det dominerende velgerhjulet på toppen av kamerahuset. Da går det kjapt å svitsje innstillingene til vlogge-modus uten å måtte sløse bort tid med å fikle.

Fujifilm X-S20
LIKESTILT: Nye Fujifilm X-S20 ser ut til å være ganske likestilt når det gjelder balansen mellom video-sentriske og foto-sentriske egenskaper. (Pressefoto: Fujifilm/Jonas Rask.)

Sammen med 6K-modus, 10-bits log-modus og andre video-relaterte forbedringer bidrar dette til å gjøre Fujifim X-S20 attraktivt for dem som ønsker seg et kompakt allround- og reise-kamera som dessuten frir til video-entusiaster og video-bloggere blant oss.

Dette tør jeg påstå selv om jeg ennå ikke har hatt mulighet til å prøve kameraet. For det ligger allerede en god del «første titt»-testomtaler der ute som taler klart i den retning.

APS-C

At Fujifilm X-S20 hører hjemme i den kompakte delen av speilløs-markedet, skyldes naturligvis ikke minst at dette er et APS-C-kamera, ikke et fullformat-kamera. 

Fullformat-entusiaster har vel lett for å se litt ned på kameraer med de mindre APS-C-bildebrikkene. Men mange av oss opplever APS-C som mer enn godt nok, særlig fordi APS-C samtidig bidrar til å holde størrelsen nede. Ikke minst er det godt nok i vår tid hvor bildene og videoene våre i stor grad presenteres på en eller annen slags skjerm i stedet for som store forstørrelser på fotopapir.

Store bilder på en vegg går man gjerne tett innpå, og da ser man det fort hvis bildet ikke har tålt den store forstørrelsesgraden. Jeg tror ikke det er så vanlig å gå tett innpå når man sitter og ser en bildepresentasjon på skjerm. Det skjer i hvert fall aldri når jeg viser bilder og videoer på TV-en hjemme i stua vår. Men at det forekommer i enkelte nerde-miljøer, kan jo hende.

Fujifilm X-S20
APS-C: Fujifilm fortsetter å være trofast mot APS-C-brikkeformatet. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

På den andre siden er dagens PC- og TV-skjermer blitt så bra at de både avslører dårlig bildekvalitet, hvis det er tilfelle. Men samtidig byr de gjerne på så god bildekvalitet med sine HDR- og HLG-moduser at det er fryd å vise bilder og video på dem. Alt tyder på at det vil omfatte materiale fra FujifilmX-S20 også.

Uansett er Fujifilm blant kameraprodusentene som har vist stor lojalitet til APS-C-formatet i lang tid. Det gjenspeiles i produktutvalget både når det gjelder kameraer og objektiver. Fujifilm har rett og slett ingen fullformat-kameraer i sin portefølje. Derimot har Fujifilm helt siden film-dagene hatt et utvalg mellomformat-kameraer.

Bare for kjapt å minne om forskjellen i størrelse på de tre bildebrikkene: Fujifilms APS-C-brikker, som i X-S20, er på 23,5 x 15,6 mm. Fullformat-brikker tilsvarer omtrent det gamle film-formatet 36 x 24 mm, eller med enkelte justeringer som i Sony a7R V, bare for å ta et tilfeldig eksempel: 35,7 x 23,8 mm. Det vi litt forvirrende kaller mellomformat, er det største formatet av de tre, eksempelvis i Fujifilm GFX 50S II, med bildebrikke på 44 x 33 mm.

Fujifilm X-S20
KOMPAKT: Fujifilm X-S20 er et kompakt speilløst APS-C-kamera med et godt utvalg kompakt optikk. (Pressefoto: Fujifilm/Jonas Rask.) (Klikk for større bilde.)

Hvis du skulle ha lyst til å fordype deg nærmere i problematikken rundt Fujifilms forhold til fullformat-kameraer, anbefaler jeg en analyse som DPReview presenterte for noen år siden, riktignok knyttet til Fujifilms APS-C-baserte rammesøker-kameraer i X100-serien, men som sikkert også i stor grad er relevant for selskapets speilløse APS-C-kameraer. 

Ny prosessor

Bildebrikken i Fujifilm X-S20 er den samme som i forgjengeren X-S10 fra 2020, altså en velprøvd bakbelyst X-Trans CMOS 4-bildebrikke på 26,1 megapiksler. Ikke noe nytt der, altså.

Nyhetene er derimot særlig knyttet til prosessoren, Fujifilms X-Processor 5. Det er den samme prosessoren som vi så i de profesjonelle video-sentrerte X-H2- og X-H2S-kameraene fra Fujifilm som ble lansert i 2022, begge med bildebrikke på 40 megapiksler.

X-Prosessor 5 har dobbelt så høy behandlingshastighet som forrige generasjons prosessor, ifølge Fujifilm. Ikke minst slår dette ut på raskere autofokus og funksjonen for motivgjenkjennelse, som er blitt dramatisk videreutviklet. Her er mye hentet fra storebror/-søster Fujifilm X-H2S.

Motiv-gjenkjenningen er utviklet ved hjelp av kunstig intelligens og såkalt deep learning. Ifølge Fujifilm bidrar løsningen til å oppdage og automatisk gjenkjenne ansikt og øyne på mennesker, og den kan også gjenkjenne dyr, fugler, sykler, fly og tog. Til og med mennesker med briller og med ansiktsmaske skal kunne spores og følges.

Fujifilm X-S20
LITE OG LETT: Med sin forholdsvis kompakte konstruksjon er Fujifilm X-S20 godt egnet til å fotografere eller filme der det er vanskelig å komme til. (Pressefoto: Fujifilm/Bill Hamilton.) (Klikk for større foto.)

Disse forskjellige gjenkjennelsene kan man kjøre enten i automatisk modus eller også velge manuelt, for enda større presisjon for hver av de forskjellige typene objekter. Det eneste tilløpet til kritikk jeg har observert mot denne løsningen, er at noen testere synes det tar litt for mye tid å stille om fra automatisk til manuell gjenkjenning. Begrunnelsen er at motiv-gjenkjenning og -sporing er noe man særlig trenger i litt hektiske fotograferings-situasjoner, og derfor burdet skiftet kunne gjøres litt raskere.

På den andre siden får motiv-gjenkjenning og -sporing generelt mer enn godkjent i flere testomtaler jeg har lest. I omtaler av forgjengeren S-X10 var det en del kritikk mot svak gjenkjenning og sporing i dårlig lys, men dette synes det å være nesten slutt på når det gjelder S-X20. Motivsporing av to lekne hunder kunne av og til bomme, men auto-motivgjenkjenningen fungerte helt som forventet, skriver TechRadar.

Ypperlig 10-bits video

Egenskapene når det gjelder videoopptak er enda bedre enn man kunne ha forventet, om man skal dømme etter omtalen hos TechRadar. Med 6K-videoopptak med 3:2-proporsjoner (altså video ubeskåret fra hele bildebrikken, kalt open-gate på engelsk) og 10-bits opptak med 4:2:2-fargeoppløsninger er nesten for overkill å regne i forhold til kameraer på dette nivået, heter det.

Fujifilm X-S20
VIDEOBLOGGING: Med litt tilbehør blir Fujifilm X-S20 et velegnet vlogge-kamera. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

I tillegg kan man filme i Apples ProRes Raw-modus, en videokomprimering som gjerne betegnes som «visually lossless». Altså så å si uten synlig kvalitetstap tross komprimeringen. Modusen er i første rekke tilpasset effektiv videoredigering i ettertid, selv om videofilmene konverteres til andre formater for visning og deling. På samme måte som med Blackmagic Raw forutsetter imidlertid dette at man kobler til en ekstern videoopptaker via HDMI-kabelen. For eksempel en Atomos Ninja V-enhet. Men det blir jo en del tusenlapper ekstra. Jeg vil anta at den innebygde 10-bits-løsningen er mer enn bra nok for de fleste i målgruppen.

Fujifilm X-S20
FLERE KONTAKTER: USB-C-kontakt, HDMI-kontakt og mikrofonkontakt på den ene siden supplert med en ordentlig hodetelefon-kontakt på den andre siden bidrar til at X-S20 har de tilkoblingsmulighetene som man trenger. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Den nye vlog-modusen på velgerrattet på toppen kamerahuset gir rask tilgang til video- og vlogge-relaterte funksjoner direkte fra trykkbare symboler på en berøringsfølsomme skjermen. Som selvutløser, øye- og ansikts-detektering og en modus kalt produkt-prioritering, som kjapt skifter fokus fra vloggerens ansikt til et produkt vedkommende holder opp foran kameraet. Og andre kjekke vlogge-funksjoner.

Ved hjelp av USB-C-kontakten kan man dessuten kjøre levende videostrømming fra kameraet i 4K.

Andre forbedringer

Blant de andre forbedringene er det verdt å merke seg kraftigere batteri. Batteritiden ga gjerne et lite minus i testomtaler av forgjengeren X-S10. Det nye batteriet er ikke bare kraftigere, men også ørlite større. Dét har gjort kameraet litt tyngre, men fordelen veier trolig tyngre enn de 26 ekstra grammene som X-S20 veier mer enn X-S10, for det har også gjort håndgrepet litt større og mer komfortabelt å holde. Uansett høres en oppgitt CIPA-batteritid på cirka 750 bilder – opp fra cirka 325 – ganske imponerende ut. Og opptil 800 bilder i økomodus. Kanskje det er litt mindre påkrevd enn før å ta med seg reservebatteri? (Selv om det naturligvis er å anbefale.)

Nykommeren har som før en tre-tommers vridbar LCD-skjerm som fungerer utmerket også for videobloggere. Oppløsningen er økt betydelig, fra 1.040.000 punkter i X-S10 til 1.840.000 punkter i X-S20. Flere har gitt skjermen pen omtale. Videofilmere brukere gjerne LCD-skjermen fremfor søkeren, så dette er sannsynligvis en velkommen forbedring blant en del brukere.

Vifte

Hvis man vrir skjermen til side, kan man montere Fujifilms vifte-enhet, FAN-001, bak på kamerahuset. Vifteløsning ble opprinnelig utviklet for Fujifilms mer profesjonelle X-H2S-kamera og kan forlenge opptakstiden betraktelig når det er godt og varmt ute. Om enn for et prispåslag på oppunder 3.000 kroner.

Fujifilm X-S20
TRADISJONELT: Betjeningsmessig må vel Fujifilm X-20S betegnes som et forholdsvis tradisjonelt kamera, med de fleste betjeningshendler, -hjul og -ratt omtrent der man forventer å finne dem. (Pressefoto: Fujifilm.) (Klikk for større bilde.)

Ytterligere en forbedring er at kameraet har fått kontakt for hodetelefon, slik at man kan kvalitetssikre lyden under videoopptak. Og man trenger ikke lenger bruke overgangskabel fra USB-C til 3,5 mm-plugg for å bruke ekstern mikrofon, slik man måtte før, men kan bruke vanlig 3,5 mm-mikrofonplugg.

Plassering og utforming av en del betjenings-knapper og -hjul er også forstørret, flyttet litt på eller forbedret på andre måter.

Som før

Flere egenskaper er imidlertid som før, så som lukkertider, rekkevidde på den innebygd blitsen og hastighet på serieopptak. Sistnevnte lyder på 30 bilderuter per sekund med noe beskjæring, 20 bps i ordinær størrelse og beskjedne 8 bps med mekanisk lukker.

Fujifilm har også valgt å beholde den elektroniske søkeren på 2,36 millioner punkter. Den får ikke fullt så mye skryt, med en beskjeden forstørrelsesgrad på 0,62x omregnet til 35 mm-format med 50 mm-objektiv. Men en søker med større optikk ville trolig ha bidratt til å gjøre kameraet vesentlig mindre kompakt og hendig enn det er i dag.

Magnesium-konstruksjonen av kamerahuset ser også ut til å være som før. X-S10 har hatt ord på seg for å være et kamera med god byggekvalitet, så da er nok den kvaliteten gått i arv til den nye generasjonen.

Fujifilm X-S20
GREI BETJENING. Legg merke til den nye Vlog-kommandoen på velgerhjulet øverst til venstre i bildet. (Pressefoto: Fujifilm/Jonas Rask.) (Klikk for større bilde.)

Manglene

Det som i testomtaler gjerne omtales som den største svakheten ved X-S20, har kamera arvet fra X-S10: Ingen effektiv værbeskyttelse. Noen savner også plass til to minnekort, men det synes jeg ikke er noe alvorlig savn på kameraer i denne prisklassen. Selv om det hadde vært et pluss.

Konklusjon

Nye Fujifilm X-S20 ser ut til å være en verdig konkurrent til andre kameraer som også byr på spennende vlogge-funksjonalitet, som for eksempel Canon EOS R10, Nikon Z30 og Sony a6600. 6,2K 4:2:2-videoopptak gjør kanskje kameraet enda litt mer interessant enn konkurrentene for videoentusiaster på begrenset budsjett.

Men med velprøvd bildebrikke og mye kraftigere bildeprosessor enn før byr kameraet også på mange muligheter for dem som prioriterer foto like høyt video, eller enda høyere.

Prisen

Fujifilm X-S20 blir tilgjengelig i Norge i slutten av juni 2023. Kamerahuset alene har en anbefalt utsalgspris på 15.499 kroner, ifølge pressemeldingen fra Fujifilm. Man kan få det i en pakkeløsning sammen med zoomobjektivet XC15-45mm f/3.5-5.6 til 16.999 kroner. Med et litt heftigere objektiv, XF18-55mm f/2.8-4, blir prisen 19.999 kroner.

Prisen på X-S20-kamerahuset ligger til sammenligning rundt 4.000 kroner høyere enn dagens utsalgspris for forgjengeren X-S10 hos sentrale fotohandlere. I skrivende stund er S-X10 fortsatt tilgjengelig, ser det ut til, og vil trolig også være det en stund framover.

Tekniske data

Netto oppløsning26,1 megapiksler
Bildeoppløsning6.240 x 4.160 piksler
BrikkestørrelseAPS-C 23,5 x 15,6 mm
SensortypeBSI X-Trans CMOS 4
LysfølsomhetISO 160-12.800, utvidbart til ISO 80-51.200
Bildestabilisator5-aksers brikkeflytte-system tilsv. 7 trinn
Digital bildestabilisatorJa, for videoopptak
Fokussoner256 soner, 425 fokuspunkter
ObjektivfatningFujifilm X-fatning
LCD-skjerm3 tommer
LCD-skjermoppløsning1.840.000 punkter
SøkertypeElektronisk (2,36.mill. punkter)
Søkerforstørrelse0,93x, 0,62x omregnet til 35 mm-format m/50 mm objektiv
Lukkertider900 sek.-1/4.000 sek. (Elektronisk lukker: 1/32.000 sek.)
Innebygd blitsJa (+ blitssko)
Serieopptak20 bps m/elektronisklukker og beskjæring, 30 bps m/elektronisk lukker, 8 bps m/mekanisk lukker
VideoformaterH.264, H.265/HEVC
MikrofonInnebygd stereomikrofon
HøyttalerMono
LagringSD/SDHC/SDXC/UHS-I/UHS-II
USBUSB 3.2 Gen 2x1
HDMIMicro HDMI-kontakt Type D
MikrofoninngangJa, 3,5 mm
HodetelefonutgangJa, 3,5 mm
WiFi802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth4.2 LE
Batteritid CIPACa. 800 i økomodus, ca. 750 i normal modus (CIPA)
VektCa. 491 g inkl. batt. og SD-kort, ca. 410 g netto
StørrelseCa. 127,7 x 85,1 x 65,4 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.