Z f: Nikons stilige retro-kamera er her

Nikon Z f
EN FARGERIK LANSERING: Nikon Z f fås i seks forskjellige farger (bildet) i tillegg til originalens farge: sort. (Pressefoto: Nikon.)

Den lange ventetiden med de utallige ryktene er over. Nikon har nå lansert Nikon Z f. Som forventet et utpreget retro-kamera. Det formelig oser Nikon FM og FM2 av Nikon Z f.

Ja, dét kan jeg bekrefte her på mitt eget hjemmekontor. I en monter bak meg ligger mitt gamle Nikon FM, 1977-utgaven innkjøpt som ny i 1980 gjennom kamera-avtalen vi hadde i avisen jeg jobbet i på den tiden. Og som etter noen års nedskrivning ble mitt eget for en billig penge.

En trofast arbeidshest gjennom mange år. De ordentlige pressefotografene i avisene som jeg jobbet i på den tiden, hadde som regel ordentlige pressefoto-kameraer. Den gang betydde det gjerne Nikon F2, Nikons proff-speilrefleks introdusert i 1971, og påfølgende modeller.

Nikon Z f
HÅNDGREP: Nikons ønske om å designe et retro-kamera har ikke gått på bekostning av hensynet til ergonomien. Nikon Z f har fått et håndgrep som gjør kameraet bedre å holde enn gode, gamle Nikon FM. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Selv om jeg fotograferte mye når jeg var ute på oppdrag, var jeg primært skrivende journalist. Derfor måtte jeg nøye meg med en Nikon FM. Et kamera som strengt tatt hørte mer hjemme i forbrukerklassen.

Men det var mer enn bra nok for meg. Det var jo ikke for ingenting at Nikons bunnsolide FM-kameraer gjerne ble omtalt som proffenes backup-kameraer.

RETRO MED FARGER: Her er alle fargene i tur og orden. (Pressefoto: Nikon.) (Montasje: Kameranytt.no.)

20 år med Nikon FM

Jeg brukte min Nikon FM både på jobb og privat i over 20 år. På slutten riktignok vekselvis byttet ut med noen av kamerabransjens famlende steg inn i den digitale verdenen.

I 2004 ble kameraet til slutt pensjonert til fordel for det nye digitale vidunderet Nikon D70, som ble lansert det året. Siden da har jeg ikke fotografert med filmbaserte kameraer, men med mange digitale av ulike merker.

Nikon Z f
NYKOMMEREN OG FORBILDET: Akkurat som det er synlige forskjeller på fossil-biler og el-biler, for eksempel med og uten eksos-rør, er det tilsvarende forskjeller på analoge og digitale kameraer, for eksempel med og uten sveiv for å spole filmen tilbake. Nikon Z f over. (Pressefoto: Nikon.) Nikon FM under. (Foto: Toralv Østvang.)
Nikon Z f

Ser man det. Nikons lansering av retro-kameraet Nikon Z f har ført til fullstendig avsporing for min del. Leserne av Kameranytt.no er neppe særlig interessert i mimring over et mer enn 40 år gammelt analogt kamera. Så jeg får dra meg etter håret tilbake til 2023 og Nikon Z f.

Ny æra for klassiske kameraer

Nikon Z f representerer en ny æra for klassiske kameraer. Intet mindre, om vi skal tro Nikons representanter på det nordiske pressemøtet om det ny-gamle Nikon-kameraet.

På Nikons pressekonferanse ble det nye kameraet beskrevet som et fullformat retro-style-kamera. Men ikke bare retro, understreket Nikon-folkene. Det er også et veldig kraftig og moderne kamera både når det gjelder ytelse og funksjoner, var Nikons budskap. 

For eksempel er Nikon Z f utstyrt med den samme Expeed 7-bildebehandlingsmotoren som Nikons toppmodell akkurat nå, Nikon Z 9. Expeed 7-signalprosessoren bidrar blant annet til å redusere støy i flate deler av motivet og til generelt å øke bildekvaliteten, ifølge Nikon.

Bildebrikken har en oppløsning på 24,5 megapiksler.

Nikon Z f
RETRO: Toppen av Nikon Z f er vel så retro-preget som det er mulig å få til? Eller hva synes dere, kjære Fujifilm-brukere? (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Kjekt bæregrep

Når jeg sitter og ser på pressebildene av nye Nikon Z f og sammenligner med mitt gamle Nikon FM-kamera her på skrivebordet, er det første som slår meg – tross alle design-likhetene – den kanskje største design-forskjellen: bæregrepet. Retro er definitivt stilig, men kamera-ingeniørene og -designerne har tross alt blitt flinkere til å utvikle brukervennlige kameraer der ergonomien spiller en større rolle enn før. Og Nikon er flinke på ergonomi.

Godt er det. Ikke minst når den forbedrede ergonomien ikke ødelegger den fundamentale retro-stilen som tross alt er det dominerende trekket ved Nikons nye verdensborger.

Designen av betjeningshjulene, utløseren og Nikons logo er alle basert på arven fra 1970-tallet. Alle kontrollhjulene er lagd av messing, noe som Nikon hevder skal gi en følelse av høy kvalitet. Pressemøtet var via Teams, så noen hands-on-erfaringer kan jeg ikke dele.

Nikon Z f
FLEKSIBEL SKJERM: Akkurat som sin slektning i APS-C/DX-format har fullformat/FX-kameraet Z f fått en utfellbar og vridbar skjerm. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Sju farger

Mitt gamle Nikon FM-kamera er helsort, og man skulle vel tro at kjøpere av et retro-kamera i dag helst vil ha en retro-versjon i samme farge.

Men nei, Nikon tilbyr Z f i hele seks forskjellige farger i tillegg til den sorte standardmodellen, altså i alt hele sju farger: sort, rød, blå, grønn, brun, stein-grå og solnedgangs-oransje. 

Men foreløpig har vi ikke sett noe til en skikkelig retro-versjon med sølvfarget topp og bunnplate à la Nikon Z fc…

Nikon Z f
HENDIG: Et ganske hendig kamera å ta med seg når man skal ut og rusle en tur, ser det ut til – her med et av Nikons kompakte prime-objektiver. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Først med en god del

For Nikon er nye Z f et kamera som er først ute med flere egenskaper, i hvert fall innenfor Nikon-familien. For eksempel er dette det første kameraet i Nikons speilløse Z-serie i fullformat som er utstyrt med en vippbar og dreibar skjerm. Vel å merke etter mønster fra Nikon Z fc fra 2021, Nikons retro-kamera i APS-C-format. Unnskyld. DX-format.

Nikon Z f er også det første i Z-serien som støtter pekeskjerms-Fn for å justere kamerainnstillinger mens man komponerer bilder i søkeren. 

«Først med»-listen omfatter også opptak med piksel-forskyvning, en forskyvning som Z f er det første Nikon-kameraet som støtter, ifølge Nikon. Med denne teknikken kan man ta bilder med en oppløsning opp til rundt hele 90 megapiksler. Selve sammenføyningen av det store NEF/RAW-bildet må imidlertid gjøres i Nikons bildebehandlingsprogram NX Studio versjon 1.5.0 (eller etter hvert nyere), ikke i kameraet.

I tillegg skal dette være det første Nikon-kameraet som støtter filmopptak med lukkerprioritert automatikk. Da velger brukeren lukkertiden, mens kameraet justerer blenderåpningen.

Kameraet viser at Nikon er fullt oppdatert på nye foto- og videotrender som for eksempel vertikale opptak à la filming med mobilkamera. Både bildeavspillingen og menyvisningen er da vertikal.

Nikon Z f
GJENGIVELSEN: Eksempel-foto fra Nikon Z f. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Ni typer motivgjenkjenning

En av kamerafunksjonene som generelt har hatt særdeles stor utvikling de siste årene, er autofokus med motivgjenkjenning og -sporing. Det nye Nikon-kameraet har 299 fokuspunkter som dekker nesten hele bildeflaten, med 3D-sporing og en nyutviklet manuell motiv-sporing. For foto byr kameraet på 3D-følgefokus, mens videoopptak kan gjøres med motivfølgende autofokus, slik Nikon beskriver det.

Nok en funksjon som er nedarvet fra en av storebrødrene – eller storesøstrene, om du vil – er hele ni typer motivgjenkjenning, akkurat som hos Nikon Z 8. Systemet kan detektere og spore folk, fly, tog, biler, hunder, katter, fugler, motorsykler og sykler.

Nikon Z f har innebygd bildestabilisator i kamerahuset og dessuten forbedret elektronisk stabilisering som bidrar til henholdsvis bedre stillbilder og videoopptak i dårlig lys. Serieopptak kan for øvrig tas med opptil 30 bilder per sekund.

Forhåndsopptaks-funksjonen kan ta opp bilder bufret i opptil ett sekund før utløseren trykkes helt ned.

Nikon Z f
FX-FORMAT: Nikons forrige retro-kamera var i APS-C- eller DX-format, men nå slår Nikon til med fullformat. Eller FX, som det heter på Nikon-språket. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Bildekontroll-funksjonen i menysystemet byr på et par nye funksjoner: en flat monokrom-innstilling og en monokrom-innstilling med dype fargetoner, ifølge Nikon. Film- og bilde-velgeren har dessuten fått en dedikert sort/hvitt-posisjon for umiddelbar veksling mellom innstillingene. 

10-bits video

En del av oss liker å ta opp video i tillegg til å fotografere. Og da venter vi kanskje spent på svaret på spørsmålet om nye Nikon Z f kan ta opp 10-bits video internt? Svaret er heldigvis ja. Nikon Z f kan ta opp 10-bits H.265-opptak i kameraet. Det kan også ta opp inntil 125 minutter med 4K UHD-video.

Andre egenskaper som er arvet fra storebror Nikon Z 9 er muligheten til å justere ISO-følsomheten i trinn på 1/6 EV og visning av rød ramme under videoopptak.

Nikon Z f
NIKON PÅ REISEN: Retro-kameraer er populære blant yngre fotoentusiaster som er glad i reise-foto, ifølge Nikon. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

To minnekort-spor

En del potensielle kjøpere vil nok puste lettet ut når de får høre at Nikon Z f er utstyrt med to minnekort-spor. Men løsningen er litt spesiell. Det ene sporet støtter SD-kort, det andre forutsetter bruk av Micro SD-kort. Det er rimelig å anta at løsningen er et resultat av at det er trangt om plassen. 

Hvem vil ha retro-kamera?

På spørsmål fra Kameranytt.no bekrefter en talsperson for Nikon i Europa at Nikon har hatt tilgang på markedsundersøkelser som bekrefter at det er stor interesse for retro-kameraer der ute.

En del av dem som er positive til retro-kameraer, er litt eldre folk, svarer Nikon og bekrefter dermed en oppfatning – kanskje noen fordommer – som mange av oss har.

Men bildet er slett ikke ensidig. Tvert imot er retro-kameraer også populært blant en del yngre fotoentusiaster. En god del av dem ser ut til å være aktive innen blant annet reise-fotografering, ifølge Nikon.

Prisen

Verdenslanseringen av Nikon Z f er altså 20. september 2023. Ifølge Nikons pressemelding er salgsstart ventet i oktober 2023, antydningsvis litt før midten av måneden. Anbefalt norsk utsalgspris er 31.990 kroner for kamerahuset.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.