Zhiyun med lomme-gimbal for mobil-filmere

Zhiyun Smooth Q2 utkonkurrerer neppe selfiestangen med det første – slike kan man få kjøpt hos Clas Ohlson for 79,90 kroner – men at man får bedre video-selfier med en slik gimbal er det liten tvil om. (Pressefoto: Zhiyun)

Kinesiske Zhiyun er på banen med en ny mobil-gimbal som kan flytte mobil-videoene dine opp i en høyere klasse. Zhiyun Smooth Q2 har mange avanserte funksjoner, men er ikke større enn at den får plass i en (litt stor) lomme.

Nå når mobiltelefonene er blitt gode nok til at de til og med brukes til å lage til helaftens spillefilmer – Netflix har kjøpt inn flere av dem, og det dreier seg mest om iPhone-baserte filmer – er det mange videoentusiaster som velger mobilen som sitt fremst videoverktøy.

Det har igjen bidratt til å sette fart i utviklingen av gimbaler som gjør det lett å gjøre videoopptak med håndholdt mobil uten at opptakene ødelegges av risting og ukontrollerte bevegelser.

Verdt å vente på

I høst kommer Zhiyun Smooth Q2 på markedet i Norge, og ut fra tekniske spesifikasjoner og produsentens PR-materiale ser det ut til å være et produkt det kan være verdt å vente på – selv om det kan være lurt å lese noen flere testomtaler før man kjøper gimbalen. Foreløpig har jeg bare funnet testomtaler basert på førproduksjonsmodeller av gimbalen, som er kommet på markedet gjennom såkalt folkefinansiering gjennom Kickstarter.

EFFEKTER: Med Zhiyun Smooth Q2 har man tilgang til en masse spesialeffekter. (Pressefoto: Zhiyun)

Zhiyun Smooth Q2 er en tre-akset motorisert stabilisator for mobiltelefoner som bidrar til stødigere videoopptak med en mykere og mer profesjonell følelse, for å gjengi beskrivelsen til den norske importøren, Focus Nordic.

Spesialfunksjoner for video

Men det å sikre at mobilopptaket preges av myke bevegelser er bare en liten del av oppgavene som en gimbal for videofilming har.

For eksempel har Smooth Q2-gimbalen en funksjon kalt Following Mode, som stabiliserer rystelsene, men tillater større bevegelser, slik at man kan sikte kameraet slik man vil.

LOMMESTØRRELSE: Zhiyun Smooth Q2 får plass i litt store lommer og små vesker. (Pressefoto: Zhiyun)

En annen modus er Pan Following Mode, som holder horisonten rett i bildet under hele opptaket. Lock Mode låser gimbalen i riktig retning, slik at kameraet hele tiden peker mot motivet, selv om videofotografen beveger seg rundt omkring.

Man kan også sikre at kameraet følger med i alle bevegelser, også i hellinger, ved å aktivere Full Range POV Mode. Og ønsker man å snurre mobilen i 360 grader rundt sin egen akse under opptaket, aktiverer man Vortex Mode. Dette er særlig myntet på action-scener.

App med motiv-sporing

Enda mer avanserte funksjoner får man tilgang til hvis man benytter mobilen Zy Play. Man kan for eksempel makere et objekt på mobilskjermen, og så sørger stabilisatoren for at motivet alltid befinner seg i bildet – hvis fysisk mulig, formoder jeg.

STATIV: En gimbal fungerer også godt som bordstativ. (Pressefoto: Zhiyun)

Appen kan også bidra til at man får avanserte tidsforløp-opptak, og den kan også hjelpe til med å få fine panorama-opptak.

Hitchcock-inspirert

Man kan til og med få til den såkalte Dolly Zoom-effekten ved hjelp av appen og gimbalen. Hva er Dolly Zoom? Det er en effekt som også kalles Vertigo-effekten, etter skrekkfilm-produsenten Alfred Hitchcocks film «Vertigo» fra 1958.

Enkelt forklart går det ut på at man beveger kameraet i én retning og zoomer i motsatt retning. Dermed beholder hovedmotivet det samme bildeutsnittet, mens det er bakgrunnen som ser ut til å bevege seg, innover eller utover i opptaket. Hollywood har brukt teknikken til å skape ekstra spenning i utvalgte filmscener.

I utgangspunktet har Dolly Zoom vært sett på som en litt vanskelig og komplisert filmeffekt å få til med tradisjonelt filmutstyr, men nå skal det altså gå som fot i hose med mobil, gimbal og en app. Det gjenstår å se hvor godt det fungerer med Zhiyun-løsningen.

17 timers batteritid

Ifølge produsenten har Zhiyun Smooth Q2 en batteritid på opptil hele 17 timer, og det skal bare ta tre timer å lade opp gimbalbatteriet på nytt. Gimbalbatteriet kan dessuten brukes til å lade opp mobilbatteriet når man er ute i felten.

FOR PREMIUM-MOBILER: Zhiyun Smooth Q2 skal tåle vekten av de største premium-mobilene på markedet. (Pressefoto: Zhiyun)

Smooth Q2 er bygd i en aluminiumslegering og har et håndtak med mykt silikonbelegg. Manøvreringen skjer ved hjelp av en stor joystick på baksiden av håndtaket.

Produsenten hevder at gimbalen er bygd for selv de største premium-mobilene på markedet, som for eksempel Samsung Galaxy S10 Plus og iPhone 11 Pro Max. I de tekniske spesifikasjonene er anbefalt kameravekt oppgitt til mellom 75 og 260 gram inklusive etui og tilbehør. iPhone 11 Pro Max har en oppgitt vekt på 226 gram, så det skulle gå bra.

Telefonholderen har en justerbar bredde fra 65 til 85 mm – den nevnte iPhone-en er 77,8 mm bred, så igjen ser det ut til å gå bra.

Selve gimbalen har dimensjonene 42 x 102 x 204 mm og veier 720 gram inklusive batteri. Totalkapasiteten på batteriet er 4.500 milliamperetimer.

Tiltområdet ned/opp er 305 grader, panoreringsområdet er 360 grader og roll-området er -265 grader.

Prisen

Focus Nordic opplyser at prisen for Zhiyun Smooth Q2 vil ligge på cirka 1.550 kroner. Produktet begynner å leveres i Norge i midten av oktober 2019.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.